Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

I brist på familjehem

När jag blir äldre har jag planer på att bygga eget hus eller skaffa en femma så även de familjehemsplacerade barnen får plats.

Jag har själv växt upp i olika familjehem och min prio ett den dagen jag blir fastanställd och har köpt lägenhet eller hus är absolut att bli familjehem. Bristen på familjer som vill ta in barn för stadigvarande vård är hög, varje år är det ungefär 30 000 barn och ungdomar som får vård utanför hemmet och antingen hamnar exempelvis på ett hvb hem eller i familjehem. Grunden till att man blir omhändertagen är antingen att man är en fara för sig själv eller att föräldrarna inte kan ta hand om barnet. Då går ansvaret över till socialnämnden och då får dem bestämma allt som de biologiska föräldrarna hade fått bestämma i vanliga fall.

Alla barn räknas lika mycket och är lika viktiga, när man kommer från liknande förhållanden som jag har gjort, blir det oftast så att man väljer sin egen familj. Men i många fall kan även det kännas svårt, man flyttar och flyttar. Då glider människorna man tidigare haft oftast iväg, bort från en. Avstånden man flyttar kan vara hur långa som helst och helt plötsligt ska man bo med främlingar, människor man aldrig någonsin har sett tidigare. När en person lever ett sådant oförutsägbart och intensivt liv så är det svårt att finna trygghet och kärlek, vilket är två av de viktigaste saker ett barn behöver för att må bra. Många av oss som har varit eller är familjehemsplacerade har inte fått turen att uppleva något stabilt och stadigvarande i hela vårat liv.

Ni kanske tänker att vi blev omhändertagna för att vi är “problem barn”, det är tyvärr så många ser oss. Men jag kan lova dig här och nu att alla inte är likadana, alla har vi en historia, en bakgrund. Men det betyder inte att vi inte är värda att älskas, att vi inte är bra personer eller att vi inte kan få ett bra liv. I de flesta fall behöver vi bara någon som visar att dom bryr sig, som inte ger upp. Om du har ett rum ledigt, om du känner att du har en öppen famn, en extra plats vid bordet och en fast inkomst. Tveka inte att öppna upp ditt hem, ett barn eller en ungdom behöver just dig för att kunna läka sina sår och få en ljusare framtid.

 

 

Lämna ett svar

Till startsidan