Rosé till alla hjärtans dag

Börja planera inför alla hjärtans dag

Den fjortonde februari är det alla hjärtans dag och att planera något romantiskt just den dagen är något som många vill göra. Även fast det ör en tisdag i år så kan man göra något speciellt och kul. Så vad passar bättre än rosé till alla hjärtans dag. Kanske bara lite bubbel och en blombukett, men man kan också planera något till att äta också.

Rosé till alla hjärtans dag

Det finns olika roséviner på systembolaget att handla och här kommer några förslag med vad man kan äta till. Den första är en roséchampagne som kostar lite mer om man vill köpa något mer exklusivt. Det lanserades år 2008 och denna rosé är lagrad dubbelt så lång tid än vad som krävs och resultatet blir då en kraftfull champagne.Den passar både som att dricka enbart som den är, men också till skaldjur, fisk, rött kött och fågel. Vill du äta något mer exklusivt så kan man bjuda ostron med lyxiga tillbehör, bakad rotselleri med hummer och kantarell- och tryffelfärserad kyckling till denna Bollinger Rosé.

 

Vill du hellre köpa en rosé som inte är så dyr kan du köpa KWV Cuvée Rose. Denna passar utmärkt till jordgubbar och andra söta bär eller tårta. Den passar också till en laxtartar, asiatisk moules marinieres med aioli och en trifle-tiramisu med jordgubbar och salt chokladkolasås. Vinet är halvtorrt med toner av jordgubbar, rosor och persika och flaskan är också designad och blir vacker att ställa på bordet.

Rosévin

Tillverkning av ett rosévin kräver blåa druvor som man krossar. Musten får sedan jäsa några timmar efter pressningen och gör vinet rosa. Vill man ha lite mer rosa färg på vinet kan man låta skalen jäsa med i musten en stund. Själva jäsningen tar längre tid än när man jäser rödvin. Rosévin lagras i tankar och inte på ekfat.

Det finns några myter om rosé som att för att göra rosévin så blandar man rött och vitt vin. Det är totalt fel. Som ovan så tillverkar man rosé som ett vitt vin fast med blåa druvor. En annan myt är att rosé inte passar till mat, men det passar både till fisk och skaldjur och också till lättare kötträtter. Att rosévin bara görs i Frankrike är också fel. Visst är det så att en tredjedel kommer just från Frankrike, men det tillverkas också i Spanien, Tyskland och Österrike. Dom är inte bara söta utan också torra som många inte vet. Det finns också roséviner som är stilla och inte mousserande. Dom kan dock innehålla lite kolsyra som gör att det känns pärlande på tungan.

Rosé och ost är en bra kombo

Ett glas rosévin och lite olika ostar är en god kombo och en liten lyxtid tillsammans. Det finns många ostar att köpa i butikerna när det gäller både hårda och mjuka ostar. Några kex, päron, oliver och några söta marmelader till gör pricken över iet för att få en riktig smakupplevelse. Det är då man också kan passa på att köpa små bitar av fler ostar för att kanske hitta fler ostar att köpa längre fram. Eller en provsmakarbricka som finns i en del butiker som redan är klara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *