Vinregionen Champagne

Norra Frankrikes vinregion

För att man ska få kalla Champagne för champagne måste det komma från vinregionen Champagne som ligger norra frankrike. Det är i det området och i Reims och Epernay som är dom stora produktionsorterna.  Annars är det inte riktig champagne. Här har det producerats champagne ända sedan 1700 talet med en metod där vinet jäser en andra gång i flaskan som gör ett högre tryck och mer bubblor.

Vinregionen producerar flera sorters champagne

När man producerar champagne får man använda sju sorters druvsorter. Dom tre huvuddruvorna är Chardonnay, pinot noir och pinot meunier och det är dom tre som används till nittionio procent.

Nedan två champagne har jag och sparar till något speciellt tillfälle så jag kan inte tala om smaken på dom. Pol Roger har en smak av röda bär, äpplen och citrus. Den har också en fyllig smak.

vinregionen

Tattinger har en mycket frisk smak av gula äpplen, rostat bröd, citrus och nougat.

vinregionen

Att servera champagne

Precis som mousserande vin ska champagne serveras svalt. Ställ champagnen svalt i god tid innan du ska servera det. Någonstans mellan två till tre timmar innan. När du sedan öppnar flaskan och den är kall minskar risken för att det ska skumma över. Är det så att du inte hinner ställa in flaskan i kylen i förväg så är det bästa att ställa den i en metallhink som är fylld med hälften is och hälften vatten. Det brukar ta ungefär en halvtimme.

När du öppnar en champagneflaska ska du vara försiktig. Det är lika stort tryck i en flaska som i ett lastbilsdäck. Därför ska du hålla en tumme över korken när du tar bort metallgrimman. Vrid sedan flaskan till du hör ett pysande och du kan ta bort korken.

Det glas du ska använda när du serverar champagne är ett högt smalt glas på fort. Ännu bättre om du har ett tulpanformat glas då aromerna kommer fram ännu mer. Fyll glaset till max två tredjedelar för att det inte ska skumma över och för att aromerna får utrymme.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *